Contact
Wat is angst en een angstaanval


Wat is angst en wat is een angstaanval? Een vraag over angst die ik regelmatig doorgemaild krijg.

Iedereen heeft angst. Het is belangrijk dat je dat beseft. Zonder angst zou je het niet lang over leven in deze wereld en zonder vrees aan de meest hallucinante opdrachten starten.

Je hebt angst nodig. Angst zorgt voor een reeks van chemische effecten in het lichaam die je klaarmaken om te vluchten. Staat er plots een leeuw voor je, dan voel je je angstig, gaan je klieren adrenaline afstoten, gaat je hartslag de hoogte in en wordt je klaargemaakt om te vluchten.

Erg handig, die angst, en je hebt het dus nodig.

Maar het wordt een angststoornis wanneer je dat systeem te pas en te onpas in werking stelt, en wanneer je de angst en angstgevoelens niet meer onder controle hebt. Door foutieve gedachtengangen jaag je de angst en de angstsymptomen de hoogte in. Meestal zonder dat je het zelf beseft.

En door foutieve voeding zorg je voor een lichaam dat zich snel angstig kan voelen.

Zo zit het in elkaar. Een paniek of angststoornis vindt volgens mij zijn voedingsbodem in foutieve eetgewoontes, én foutieve gedachtenpatronen.

Het moment waarop de angst je leven begint te beheersen, zit je echt met een probleem. Eerst wordt je op een bepaalde plaats angstig (bijv. in een supermarkt), waardoor je die plaats gaat mijden. Dan word je op een andere plaats angstig, waardoor je opnieuw die plaats gaat vermijden door de angst die je er had.

Zo gaat het alsmaar verder waardoor je op de duur nergens meer durft te komen, en de angst je volledig binnen houdt.

Dan zit je met agorafobie. Agorafobie is volgens mij de angst voor de angstsymptomen. Je bent niet bang van de supermarkt. Je bent bang voor het kloppende hart, het zweten en al de andere dingen die je er krijgt. Allemaal door je angst, allemaal door die verkeerde gedachtengangen waarmee je de angst enkel groter maakt.

Hoe meer dit je leven beperkt, hoe meer een normaal gevoel, angst, een angststoornis aan het worden is.

De angstaanval is dan het moment waarop je zó erg inzit met de symptomen, dat je lichaam tilt begint te slaan. Je produceert teveel adrenaline en andere stoffen, je hart begint te snel te slaan, je wordt er enkel angstiger van, waardoor het systeem versterkt etc.

Lees hieromtrent zeker het artikel: wat is agorafobie.

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

 

Interessante links:

- Angst - Hyperventilatie

- Paniekaanval

- Angst

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!