Contact
Wat is Agorafobie eigenlijk?


Agorafobie is de angst voor angstsymptomen. Agorafobie wordt ook pleinvrees genoemd, en heeft eigenlijk tal van andere namen.

Door die ‘foutieve benamingen’ heb je het soms niet door dat je agorafobie hebt. Iemand die agorafobie heeft kan bijv. toch geen angst hebben in een cinema of in de wagen? Dat is geen plein... fout.

Vandaar dat Dr. Fisscher agorafobie definiëert als: de angst voor de angstsymptomen.

En dat het klopt, dat kom je binnen de oppervlakkige ontleding van een angstaanval te weten; volg maar even mee.

Stel je de plaats voor waar jij de meeste angstaanvallen hebt. Stel je voor dat je daar bent, en dat je de eerste hartkloppingen begint te voelen.

Wat doe jij op dat moment? Denk je: oh, no big deal, of denk je: oeioei, het is daar, waarom moet dat nu weer gebeuren? Het is toch altijd hetzelfde....

Ik durf er geld op inzetten dat je het tweede denkt.

Je hartkloppingen versnellen, je begint wat te zweten, er komen misschien al enkele duizelingen bij kijken.

“aiaiai, het gaat van erger naar erger”, denk je.

En ja hoor, de hartkloppingen worden nog erger.

Dit blijft zo een beetje doorgaan, zo’n 20 minuten ongeveer, tot je erg moe bent en je je redelijk depressief voelt.

Je hebt pas een angstaanval meegemaakt.

Maar wat gebeurde er nu?

1- je krijgt een angstsymptoom zoals hartkloppingen

2- je hebt dit door en denkt: oeioei, wat is dat, waarom nu, waarom ik.... en je bent bang van die hartkloppingen. (angst voor het angstsymptoom)

3- Je lichaam heeft angst, en scheidt allerhande hormonen af om je voor te bereiden om te vluchten voor datgene waar je angst van hebt (in normale omstandigheden voor een leeuw, een vuur, .... iets echt).

4- Door die “fight or fly” reactie wordt je hartslag nog versneld, je bloed naar je spieren gestuurd (duizelingen als gevolg)... je bent klaar om te vluchten.

5- Maar jij, jij merkt die duizelingen en die snellere hartslag op, en denkt: oeioei, het wordt nog erger.... waardoor je lichaam nóg meer hormonen afscheidt....

Zie je in wat voor vicieuse cirkel je dan terechtkomt?

Na een 20-tal minuten is de aanval over omdat je gewoon niet meer kunt.

De kunst bestaat er natuurlijk uit om die cirkel na de eerste stap al te doorbreken. Hoe je dat doet leer je dankzij het programma dat ik via de site agorafobie.be aanbied.

Het komt misschien hard aan om te beseffen dat je eigenlijk zelf verantwoordelijk bent voor je angstaanval en dus ook je agorafobie. Maar dat is ergens maar goed ook, want dat betekent dat jij het ook zelf kan stopzetten, door een simpele beslissing te nemen. Een beslissing om na die eerste stap met je angst te stoppen, een beslissing om dit programma aan te kopen ;-)

Ik wens je veel sterkte met het overwinnen van je agorafobie, en kijk zelf al uit naar de volgende nieuwsbrief.

Je leest best ook het artikel: wat is angst en een angstaanval.

 

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

 

Andere Artikels:

- Wat is agorafobie eigenlijk? ** zeker lezen **

- Wat is angst en wat is een angstaanval?

- Wat er ook gebeurt, het is ok ** zeker lezen **

- Welk product veroorzaakt je paniekaanvallen?

- Wat andere mensen van je denken.

- Angst, en hoe het je leven kan beheersen.

- Waarom sporten belangrijk is

- Angst en hyperventilatie

- Moet je je agorafobie verbergen?

- Hyperventilatie en de link met agorafobie

- Mijn LASIK-operatie

- Angst is beangstigend

- Soorten angst

- de link tussen burn-out en angst

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!