Contact
Hyperventilatie

 

 

Hyperventilatie en paniek liggen voor mij dicht bij elkaar. Door een verkeerde manier van ademhalen (de borstademhaling) krijg je het gevoel dat je niet voldoende zuurstof binnen krijgt, je kan gaan duizelen, pijn op de borst krijgen e.d..

Hyperventilatie werd voornamelijk gelinked aan een CO2 tekort (je ademt teveel CO2 uit) waardoor het hielp om in een zakje te gaan ademen. Recente studies weerleggen dit voor sommige patiënten. Het kan dus door een CO2 tekort zijn dat je gaat hyperventileren, maar het kan evengoed door stressfactoren opgeroepen worden.

Die stressfactoren zijn in vele gevallen dezelfde als voor agorafobie. Cafféine, verkeerde gedachtengangen, angst,... het bekende lijstje.

Een overvloed aan angstige gedachten kan dus teveel stresshormoon (waaronder cortisol) veroorzaken. Hierdoor kan je hyperventilatie dan gaan linken aan angst en paniek.

Het programma dat ik aanbied is in eerste instantie gemaakt voor mensen met agorafobie, gezien ik zelf niet zeer veel last had van hyperventilatie. Maar, nu blijkt dat het even efficiënt werkt voor mensen met hyperventilatie als voor mensen met agorafobie of paniekaanvallen.

De reden moet je niet erg ver gaan zoeken. De stressfactoren die je kunnen doen hyperventileren liggen grotendeels gelijk met degene die een paniekaanval kunnen opwekken. En die factoren worden via het programma aangestipt en uiteindelijk weggewerkt.

Het is trouwens zo dat de hyperventilatie voor sommige mensen overgaat in pure agorafobie of paniekstoornig. Je begint bijv. in een supermarkt te hyperventileren. Je krijgt duizelingen, hartkloppingen, je krijgt paniekerige gedachten over doodgaan e.d.

Je overleeft de aanval natuurlijk, maar je bent er zo emotioneel door dat je geconditioneerd bent en dit koste wat kost wil gaan vermijden.

Om die reden mijd je vanaf nu elke supermarkt. Die vermijdingsdrang zorgt er op dat moment voor dat je hyperventilatie in een fobie omgezet wordt, meerbepaald in pleinvrees of agorafobie.

Dat moet je proberen tegen te gaan. De kans bestaat natuurlijk dat het al te laat is, vermits je deze site gevonden hebt. Niet getreurd, er is werk aan de winkel, maar er bestaat zeker een oplossing!

 

 

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

Andere Artikels:

- Wat is agorafobie eigenlijk? ** zeker lezen **

- Wat is angst en wat is een angstaanval?

- Wat er ook gebeurt, het is ok ** zeker lezen **

- Welk product veroorzaakt je paniekaanvallen?

- Wat andere mensen van je denken.

- Angst, en hoe het je leven kan beheersen.

- Waarom sporten belangrijk is

- Angst en hyperventilatie

- Moet je je agorafobie verbergen?

- Hyperventilatie en de link met agorafobie

- Mijn LASIK-operatie

- Angst is beangstigend

- Soorten angst

- de link tussen burn-out en angst

 

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!