Contact
Wat mensen over je denken

 

 

Vandaag heb ik het over wat anderen (vreemden in dit geval) van je denken, een wezenlijk probleem bij mensen met agorafobie.

Misschien ken je het gevoel wel, het gevoel dat je overal bekeken wordt. Waar je ook gaat, je voelt de blikken branden in je nek. Dit heb je o.m.:

- wanneer je iets in je eigen tuin doet

- wanneer je de wagen wast, of naar de brievenbus loopt

- in de supermarkt

- in drukke winkelstraten

- in de trein

- in de wagen

- ...

Overal waar andere mensen zijn, ben je bezig met hoe zij jou zien. Dat vind je een intens gevoel, en dat neemt heel wat energie van je weg. Meer nog, het kan zelf angst oproepen in bepaalde situaties. Mogelijk krijg je hartkloppingen, begin je wat te zweten etc. wanneer je met teveel mensen tegelijk samen bent.

Laten we eens een voorbeeld overlopen.

Stel je voor dat je in de supermarkt winkelt, en in een druk gangpad probeer je een doos ontbijgranen te nemen op het bovenste schap. Je neemt de doos, maar, wegens de slechte stapeling vallen een tiental dozen luid de grond op. De mensen rondom je kijken op, en begapen je als het ware.

Hoe voel jij je wanneer dit gebeurt?

Ik weet hoe ik me zou voelen toen ik nog in volle agorafobie zat. Erg beschaamd. Ik zou alles opruimen etc. Maar het kwalijke gevolg zou zijn dat ik de volgende keer helemaal niet meer naar de supermarkt zou willen, en dat ik op voorhand al wat bang zou zijn om een nieuwe doos ontbijtgranen te nemen. Anticipatie-angst, noem ik dat.

Wat ik hier net beschrijf is in grote mate wat er gebeurt tijdens je agorafobie. Door ervaringen als deze durf je steeds minder en minder. Of je komt ergens op een normale plaats, krijgt er een angstaanval (hartkloppingen etc...) waardoor je er de volgende keer niet meer durft komen. Meer nog, de gedachte aan die plaats alleen al wekt angst op.

Dit hoeft niet zo te zijn natuurlijk. En in het supermarktgeval zit het probleem bij het feit dat jij inzit met wat die mensen nu niet van je denken, want wat een onhandig persoon ben je eigenlijk als je zoiets voor hebt.

Wel. Ik beschrijf deze situatie omdat ik ze gisteren zelf voor had. En het is op zo’n momenten dat ik ermee geconfronteerd wordt dat de agorafobie wel erg ver weg is. Ik denk zo weinig over wat anderen van me denken, dat ik aan de vrouw naast me vroeg om me even te helpen op te ruimen (assertiviteit). En ze deed het met alle plezier.

Andere mensen denken niet veel over je, weet je. Er zijn mensen (en ik heb het in deze nieuwsbrief steeds over vreemden) die je op het eerste gezicht tof vinden, anderen vinden dat niet. En dat is ongeacht je acties, ongeacht wat je doet. Hun mening wordt puur door je uiterlijk/aura/charisma/glimlach... bepaald. Meer niet. Als jij je slecht in je vel voelt, schichtig rond je heen kijkt en er steeds mee inzit wat anderen van je denken, dan verspil je enkel je eigen energie. De mensen gaan je er heus niet leuker door vinden.

Niet meer inzitten met wat anderen van je denken geeft je een fantastisch gevoel. Het gevoel dat je thuis bent in de wereld, overal waar je bent. Je weet perfect wie je bent, en je voelt je goed in je vel. Je durft eender wat aan eender wie te vragen indien nodig. En dat is een erg machtig gevoel. Plotseling voel je je overal even veilig als in je eigen bed, en wordt alles leuker. Dingen waar je bang van was worden normaal.

Een ander voorbeeld. Als je naar de inleiding luisterde op de website, dan weet je dat ik bang was om over te geven in de cinema. Wel, om eerlijk te zijn, indien ik dat nu zou voorhebben, dan zal het me worst wezen wat de anderen daarvan denken.

Nu mag je zeker niet gaan denken dat dat ‘thuis voelen in de wereld’ arrogantie is. Helemaal niet. Het is gewoon zo dat de wereld niet anders is wanneer je inzit met wat anderen van je denken. Dus, je kan het evengoed niet doen.

Als jij kan kiezen tussen in de supermarkt lopen, en steed schichtig om je heen te kijken en in te zitten met de reacties van anderen (terwijl je daardoor hun mening niet kan beïnvloeden), of dat niet te doen, en veel rustiger en gelukkiger rond te lopen. Wat kies je dan?

Nog een ander voorbeeld waar veel mensen die aan dit programma deelnemen ‘last’ mee hebben is het verkeer. Het gebeurt dat je angstig kan worden van file bijv., of van voor het rode licht staan. Misschien ben je ooit eens stil gevallen en heb je andere wagens opgehouden. Misschien begonnen ze te toeteren en gebaren naar je te doen.

Je kan daar angstig van worden, en het verkeer gaan vermijden, of je kan het anders, op een meer positieve manier gaan interpreteren.

Wanneer iemand in het verkeer op mij toetert, of een gebaar doet, dan deert mij dat niet. Het is immers niet persoonlijk. Die persoon kent mij niet, en is gewoon kwaad omdat die meneer in de zwarte wagen niet doet wat hij of zij wil. Moet ik daarmee inzitten? Helemaal niet. Die andere persoon zal wel een reden hebben om zo gehaast te zijn en zo aggressief te rijden, dat is niet persoonlijk. Misschien ligt zijn vader op sterven en wil hij daar zo snel mogelijk geraken. Misschien is hij te laat voor een sollicitatiegesprek and so on. Belangrijk is dat je weet dat zo een dingen niet persoonlijk zijn. Mensen die je al enkele jaren kent, en die tegen je uitvliegen, hebben op dat moment een persoonlijk probleem met jou. Daar mag je mee inzitten, maar toch niet met een vreemde...

De mensen waarvan we het meest mee inzitten met wat ze van ons denken, zijn meestal de mensen die we zelf het minst graag hebben (of eigenlijk niet kennen). Denk daar maar eens over na.

Maar om echt een persoon te worden die niet meer nadenkt over wat anderen denken, moet je eerst van je agorafobie af. En dat kan onmogelijk via deze nieuwsbrief. Daarvoor moet je het volledige programma volgen, dat elk onderdeel van de agorafobie uitlegt, en dan aanpakt. Hierdoor zal je uiteindelijk de persoon worden die zonder angst door het leven gaat, en zich steeds meer op steeds meer plaatsen thuis begint te voelen. Toegegeven, het is een lange weg, die enkele maanden kan duren. Maar wat zijn enkele maanden indien je daarna voor de rest van je leven zonder agorafobie kan leven?

 

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

Andere Artikels:

- Wat is agorafobie eigenlijk? ** zeker lezen **

- Wat is angst en wat is een angstaanval?

- Wat er ook gebeurt, het is ok ** zeker lezen **

- Welk product veroorzaakt je paniekaanvallen?

- Wat andere mensen van je denken.

- Angst, en hoe het je leven kan beheersen.

- Waarom sporten belangrijk is

- Angst en hyperventilatie

- Moet je je agorafobie verbergen?

- Hyperventilatie en de link met agorafobie

- Mijn LASIK-operatie

- Angst is beangstigend

- Soorten angst

- de link tussen burn-out en angst

 

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!