Contact
Angst, en hoe het je leven kan beheersen

 

Wanneer je agorafobie hebt kan de angst je leven beheersen. Elke minuut zit er wel een gedachtengang in je hoofd die iets met angst te maken heeft. ’s Nachts gaat het wat rustiger aan, maar je gaat met een raar gevoel slapen, en enkele seconden na het ontwaken kan het er opnieuw zijn.

Misschien is het bij jou zo erg nog niet; maar het is toch een dagelijkse realiteit voor vele mensen die agorafobie.be bezoeken.

Bij elke opportuniteit die zich voor doet, bij zo goed als elke keuze die je moet maken ga je ja afvragen of je angst niet in de weg staat. Anticipatieangst heet dat.

Vrienden vragen je mee naar de film. Ipv te denken “kan ik dan wel?”; vraag jij je misschien af “ga ik daar niet dit of dat voorhebben?”. De dagen voor een erg groots evenement (zoals op reis gaan, of een belangrijke vergadering) ben je niet helemaal jezelf, en kan alles in teken van die gebeurtenis staan. Je wil er immers totale controle over, wil kerngezond zijn en vooral je probleem dan niet hebben. Daar heb je alles voor over.

Opnieuw, bij wat ik schreef en zal schrijven geldt dat jij het misschien zo erg niet hebt, maar het kan (het was toch zo voor mij enkele jaren geleden).

Wat voor andere mensen dus een pietluttig ding is (een vliegreis, een vergadering,...) is voor jou iets waar je je dagen, soms zelf weken of maanden, op moet voorbereiden.

Is dat wel nodig?

Natuurlijk niet. Maar omdat angst zo echt en hard aanvoelt, doe jij er alles aan om dat gevoel te ontwijken.

Alleen,..., net door het zo krampachtig te ontwijken ga je het oproepen.

Na het programma zal je in een ‘state of mind’ zijn waarbij je denkt: wel, zelf al gebeurt dit of dat... so be it.

Daardoor gaat de angst uiteindelijk weg. Toegegeven, je hebt een hele weg af te leggen alvorens je je op dat punt zal bevinden.

Maar stel je nu even mee voor of het dat waard is, of niet?

Stel je voor dat je morgen op reis vertrekt (de angst schiet je nu misschien al te binnen).

Je vertrekt morgen op reis, en voor jou is dat geen enkel probleem. Je beleeft vandaag alsof het eender welke andere dag is. En morgen, dat is morgen pas. Wat je morgen doet, dat zie je dan wel.

Morgen vertrek je dan op reis, je probeert er geen controle over te hebben en je laat je wat meevoeren door de gebeurtenissen. Op je vakantie heb je een fantastische tijd, en je zit nergens mee in... Je komt terug, en het leven gaat door.

Klinkt dat te mooi om waar te zijn?

Dan heb je dit programma nodig. Want het is maar normaal dat je er zo over denkt.

Vroeger kon ikzelf al weken op voorhand met bepaalde dingen bezig zijn (mijn verjaardag, een belangrijke fuif, een vergadering, een examen...).

En het rare was dat ik niet met de vergadering, of het examen zelf inzat. Neen, ik zat in met hoe ik me dan zou voelen. Of ik niet zou flauwvallen, niet zou duizelen, niet zou beginnen zweten, niet zou overgeven.

En natuurlijk, door daar zo krampachtig mee bezig te zijn voelde ik me in die aanloop al slecht, en kon ik van niets genieten (mijn focus stond steeds op die gebeurtenis). En tijdens de gebeurtenis verliep ofwel alles goed (en besefte ik dat ik eigenlijk enkele weken van m’n leven verspild had, door andere dingen niet te doen in aanloop van dit) of liep het fout, waardoor de angst versterkt werd.

Denk eens na hoeveel tijd, kostbare tijd, jij verspilt door je angst. Hoeveel fantastische levenservaringen jij links laat liggen uit angst....voor jezelf.

Pauzeer even met lezen, en schrijf misschien voor jezelf enkele dingen op die je echt zou willen doen, maar niet doet door je angst.

Doe dat even, het helpt echt.

En stel je nu voor hoe je je binnen 5 jaar zal voelen. Je bent 5 jaar ouder, en hebt die dingen nog steeds niet gedaan. Je hebt bepaalde ervaringen nog steeds niet, door je angst....

Dit is een krachtige oefening. De oefening die mij destijds deed beslissen: NU IS HET GENOEG.

Ik was het beu, de angst mocht mijn leven niet meer beheersen. Ik zou hem eens en voor altijd aanpakken, koste wat het kost.

En die state of mind, die houding, heb je nodig om dit programma succesvol te starten. Je moet kracht en motivatie hebben om die angst weg te ketsen. Want het kan.

Eens je die keuze maakt verandert er iets vanbinnen, dan klikt er iets. Op dat moment krijg je de controle over je leven, door dat krampachtige gevoel van ‘ik wil alles onder controle hebben’ los te laten. Hoe raar het ook klinkt.

Je hoeft geen tijd meer te verspillen. Zoals ik op de site zeg, het leven is immers kort genoeg.

Misschien een kleine randtekening om je aan te tonen hoe mijn leven veranderde.

Ik was een schuchter iemand vroeger, die veel niet durfde uit angst. Alles was in functie van die angst. Ik had goede studies gedaan (licentiaat in de Handelswetenschappen), maar koos voor een veilige job, ik speelde wat alles betreft op veilig. Voor een simpele vergadering kon ik al enkele dagen angstig zijn. Ik was niet assertief, en voelde me snel schuldig naar anderen toe. Ik zat ook steeds in met wat anderen over me dachten.

Nu werk ik reeds een hele tijd voor een erg groot communicatiebureau, maak ik dingen mee waarvan ik vroeger enkel kon dromen, en krijg ik door mijn assertief gedrag betere reacties van de mensen rondom mij.

De mensen hebben gewoon meer respect voor je, wanneer je met beide voeten sterk in het leven staat. Maar het belangrijkste is dat gevoel vanbinnen. Dat gevoel dat ik eindelijk mezelf ben, en eindelijk het onderste uit de kan kan halen.

Enkel mijn echte fysieke gezondheid staat me soms in de weg (een griepje bijv.). Verder is the sky the limit.

Ik hoop je op een dag ook dat gevoel te kunnen geven, als ik dat ondertussen al niet deed.

Het was me weer een genoegen.

Tot een volgende!

 

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

Andere Artikels:

- Wat is agorafobie eigenlijk? ** zeker lezen **

- Wat is angst en wat is een angstaanval?

- Wat er ook gebeurt, het is ok ** zeker lezen **

- Welk product veroorzaakt je paniekaanvallen?

- Wat andere mensen van je denken.

- Angst, en hoe het je leven kan beheersen.

- Waarom sporten belangrijk is

- Angst en hyperventilatie

- Moet je je agorafobie verbergen?

- Hyperventilatie en de link met agorafobie

- Mijn LASIK-operatie

- Angst is beangstigend

- Soorten angst

- de link tussen burn-out en angst

Interessante links:

- Angst - Hyperventilatie

- Paniekaanval

- Angst

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!